Wikken en wegen: de perfecte weegschaal

Ken je die weegschaal van bij de dokter nog? Zo eentje waar door met een gewichtje te schuiven, het juiste gewicht bepaald werd. Zouden ze nog veel gebruikt worden? Of die antieke bascule variant met een pond suiker aan de ene kant en een gewicht aan de ander kant. Met de huidige technieken is wegen en meten een heel stuk eenvoudiger. En over het algemeen zijn de uitslagen betrouwbaarder. Ook kunnen we veel meer zelf meten en is het aanbod enorm verbreed. We wegen onze eigen bagage voordat we het vliegtuig in stappen en komen zo nooit meer voor verrassingen te staan. De personenweegschaal in de badkamer vertelt ons precies wat ons vocht- en vetpercentage is en zo is er nog veel meer handige weeg- en meet apparatuur voor in en rond het huis.
In dit artikel gaan we dieper in op enkele modellen die eigenlijk onmisbaar zijn geworden in het moderne huishouden en / of kantooromgeving.

 

vweegschaal

 

Een stukje historie

Al eeuwenlang is de weegschaal onmisbaar voor wetenschappers, medici en kooplui. Een weegschaal is een meetinstrument waarmee het gewicht van een voorwerp bepaald kan worden. De weegschaal is voortgekomen uit de werking van de unster, waarbij met de uittrekking van een schroefveer kon worden gelezen wat het gewicht was. Hoe zwaarder het gewicht, hoe langer de veer werd uitgetrokken. Kooplui gebruikten een balans, zoals de veerman de weegbrug gebruikte, waarbij op de ene zijde een object was geplaatst met een vast gewicht en met het plaatsen van het te wegen object aan de andere zijde bepaald kon worden wat het gewicht was. Dit noemen we het “hefboom” bascule-principe. Tegenwoordig heeft de weegschaal dankzij de technologische ontwikkeling een groei doorgemaakt. Inmiddels is het mogelijk tot op de kleinste microgram het gewicht te bepalen. Door de mechanische werking van de druk, in combinatie met sensoren die met een chip in verbinding staan, kan er vastgesteld worden hoeveel het object weegt. Weegschalen die gebruikt worden in zakelijke omgevingen zoals een laboratorium gaan nog een stap verder. Veel van deze versies bieden de mogelijkheid van gegevensoverdracht en analyse op de PC, sommige hebben een telfunctie voor eenheden plus een doseerfunctie.

 

Analoog versus digitaal

Weegschalen zijn er in vele soorten en maten. Grofweg zijn ze onder te verdelen in digitaal / elektronisch en analoog. De analoge weegschaal werkt met veertjes die informatie via een wijzerplaat aangeeft. Zodoende behoeft de analoge weegschaal geen elektrische aansluiting. Elektronische weegschalen hebben een chip die op batterijen of met een aansluiting kan worden gevoed. In de regel zijn elektronische versies nauwkeuriger. Denk bij de personenweegschaal bijvoorbeeld aan het meten van BMI. Sommige weegschalen zijn zo verfijnd dat het mogelijk is extra data in te voeren, zoals geslacht, leeftijd en lengte. Dit type digitale weegschaal heeft een overzichtelijk display, zodat alle informatie duidelijk leesbaar en te begrijpen is.
Weegschalen die in keuken of badkamer / slaapkamer staan zijn vaak trendy uitgevoerd zodat ze in het moderne interieur gezien mogen worden.

 

Bagageweegschaal

Bagageweegschalen zijn bijzonder praktisch voor als u gaat reizen. Boekt u uw vliegreis bij een budgetmaatschappij – u kent ze wel – dan weet u van tevoren hoeveel kilo’s u mag meenemen. Daar betaalt u dan ook voor. Niks zo vervelends als bij het inchecken tot de conclusie komen dat u voor een te zware koffer nog moet bijbetalen. Of u moet ter plekke en in alle haast nog spullen herverdelen over andere koffers. Ook niet leuk om uw vakantie zo te beginnen. De zeer compacte en makkelijk op te bergen weegschalen berekenen de bagage aan de hand van de zwaartekracht. De bagage kan aan een lus gehangen worden, waardoor op het kleine display het gewicht kan worden gelezen. Deze bagageweegschaal past makkelijk in de koffer of handbagage zodat de bagage voor de terugreis (en misschien volgepakt met souvenirs) weer gemeten kan worden.

 

Keukenweegschaal

Een weegschaal maakt het koken makkelijker. Een snufje van dit en een snufje van dat… Helaas hebben we niet allemaal het kooktalent van Gorden Ramsay of al die andere wonderkoks op 24Kitchen. Het maken van een recept luistert ontzettend nauw. Daarom is een keukenweegschaal van essentieel belang in de keuken. Een kookwekker trouwens ook. Een digitale weegschaal is bijzonder nauwkeurig en kan soms wel tot op 0,01 gram meten. Voor analoge versies schommelt dit tussen de 15 en 25 gram. Keukenweegschalen komen in vele vormen; van platte, makkelijk op te bergen modellen, tot fraai afgewerkte varianten die een echt accent in de keuken brengen. Er zijn variaties te vinden in glas, kunststof, kleur, grootte en materiaal.

 

Personenweegschaal

Zo na de kerst sta je misschien even liever niet op de weegschaal, maar de experts zijn het erover een dat van tijd tot tijd eigen gewicht meten belangrijk is. Zo houd je een vinger aan de pols – ook bij ondergewicht overigens – en kun je tijdig bijsturen. Vooral bij diëten of andere omstandigheden waarin het belangrijk is consequent het gewicht te meten, is het voornaam om een kwalitatieve en betrouwbare weegschaal in huis te hebben. De geavanceerdere typen meten BMI, spiermassa, waterpercentage of botmassa. Zo is een zeer nauwkeurige meting gegarandeerd. Medisana, König, Grundig en Sanitas zijn enkele merken in deze soort die bekend staan om hun hoogwaardige techniek.

 

Postweegschaal

Voor zakelijk gebruik zijn er weegschalen speciaal om de post te wegen. Heb je een eigen bedrijf dan raden wij Dymo of Techtube weegschalen aan. Deze hebben een maximale weegbelasting die varieert van 1 kilogram tot 150 kilogram en wegen feilloos elk postpakket.

 

De precisieweegschaal

Precisieweegschalen zijn erg functioneel bij het meten van bijvoorbeeld sieraden of kleinere voorwerpen. Deze weegschalen zijn handzaam, kennen een hoog gebruikersgemak en meten secuur. Vaak worden ze gevoed door een batterij, waardoor deze weegschalen geschikt zijn voor mobiel gebruik.

 

De analyseweegschaal

De analyse weegschaal is in feite niets meer of minder dan een weeginstrument dat de gemeten variabelen laat zien en ook meteen analyseert. Een weegschaal die je lengte weet, je gewicht, je geslacht en je leeftijd, berekent exact je Body Mass Index (BMI). Vet- en vochtpercentage bijhouden is handig in geval van een dieet of als je topsporter bent of “gewoon” traint voor de marathon. Hoe werkt het? De weegschaal stuurt elektrische schokjes via je voeten door je hele lichaam. Hoe beter de weegschaal hoe hoger in je lichaam de schokjes komen en hoe betrouwbaarder het resultaat. In de meeste gevallen wordt het buikvet meegenomen in de meting en gelden dit soort weegschalen als geschikt om een toe- en afname in vetmassa en spiermassa bij te houden.

 

Monitoren van je gezondheid met een sporthorloge

Af en toe op de weegschaal staan en dan weten hoe je vet- en vocht en BMI ervoor staat, is natuurlijk al fantastisch. Maar de moderne techniek gaat verder. Zo is het al mogelijk om diverse software met elkaar te linken. Mooi voorbeeld is het sporthorloge dat communiceert met een digitale weegschaal. Nieuwe applicaties en apps maken het zelfs mogelijk om via een sporthorloge niet alleen je hardloopprestaties (snelheid) bij te houden, maar ook het aantal rondjes dat je rent en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Monitoren van je eigen gezondheid was nog nooit zo eenvoudig!

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *