Veilig werken tijdens het klussen

Ben je een fervent klusser en en plaats je zelf met gemak een design keuken? Of word je door kennissen veel gevraagd of ingehuurd om het een en ander bij hun huis te gaan doen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat dit veilig gebeurd. Er zijn allerlei zaken die tijdens het klussen mis kunnen gaan, je kan vaak met gevaarlijke materialen en stoffen werken dus het is zaak dat je hier goed mee omgaat. Wij geven een aantal tips over hoe je dit kunt doen.

Draag veiligheidsschoenen

Het is belangrijk om altijd veiligheidsschoenen te dragen, het is misschien niet in elke situatie nodig maar als je er gewend aan raakt om ze elke keer aan te doen ben je er altijd zeker van dat je geen spijker e.d. in je voet krijgt. De veiligheidsschoenen van S3 veiligheidsklasse worden het meeste aangeraden, deze schoenen bezitten over een stalen zoolplaat en stalen neus.

Bescherm je hoofd

Het is misschien niet altijd nodig om een bouwhelm of beschermpet op te doen, houdt goed in de gaten wanneer dit wel nodig zou zijn. Zeker als je werkt met zware of scherpe materialen kan het nodig zijn, ook wanneer er sprake is van valgevaar.

Gehoorbescherming

Gehoorbeschadiging is iets wat je zeer zeker wilt voorkomen, het is heel vervelend als je minder gaat horen of wanneer je altijd een piep hoort. Gehoorbeschadiging kan door meerdere oorzaken gebeuren, bijvoorbeeld door het slijpen van ijzer, zagen en boren. Wees voorbereid en neem altijd een oorkap of kwalitatieve oordoppen mee.

Valbescherming

Valbescherming is nodig wanneer je op grotere hoogtes aan het werk bent, als er dan iets gebeurd dan is de kans op ernstig letsel het grootste. Het vallen van grote hoogtes zorgt ook voor de meeste ongelukken tijdens het klussen maar ook in de bouw. Werk je veel op ladders of rolsteigers, zorg dat je jezelf altijd ergens vast kan maken en draag valbescherming. Buiten valbescherming is het ook belangrijk dat je gebruik maakt van kwalitatieve trappen, ladders of steigers.

Wees voorbereid op gevaarlijke stoffen

Je kan tijdens het klussen allerlei gevaarlijke stoffen tegenkomen, denk maar eens aan verf, las en slijp dampen, maar ook stofdeeltjes en andere gassen kunnen op je longen slaan en gezondheidsproblemen veroorzaken. Wees er dus op voorbereid en neemt altijd mondkapjes of masker mee en draag deze wanneer het nodig is.

Author: admin

Share This Post On