Stopcontacten en schakelaars

Stopcontacten en schakelaars behoren tot de groep schakelmateriaal. Schakelmateriaal vindt u in vele soorten en maten maar tegenwoordig ook in vele kleuren. Er bestaan stopcontacten voor binnen, maar ook voor buiten. Buiten wordt schakelmateriaal gebruikt dat spat en waterdicht is. Bedrijven die schakelmaterialen zoals stopcontacten en schakelaars maken van een A-merk kwaliteit zijn onder andere GIRA, Busch-Jaeger, Berker, JUNG, Schneider Merten, Niko en PEHA. Wanneer u schakelmateriaal gaat kopen, bepaal dan vooraf welk merk schakelmateriaal u wilt hebben. Wilt u alleen een stopcontact vervangen dan is het noodzakelijk om te bepalen welk schakelmateriaal er al aanwezig is in uw woning. Moeten alle stopcontacten en schakelaars worden vervangen dan voldoet elk type schakelmateriaal. Schakelmateriaal van diverse merken is onderling niet uitwisselbaar, daarom is het belangrijk vooraf te bekijken welk type schakelmateriaal bij uw toepassing past. Zo voorkomt u, in een later stadium, teleurstellingen, als bijvoorbeeld een bepaalde kleur niet leverbaar is.

Al het schakelmateriaal begint met een basis element

Elk schakelmateriaal begint met een basis element dat meestal in de muur zit. Het basiselement kan een schakelaar zijn, maar ook een dimmer, drukker, stopcontact, (data) wandcontactdoos of een tv- en radio aansluiting. Bovenop het basis element komt de afdekking zoals een dimmerknop, een schakelwip of een sierplaatje. Daarover komt tot slot het afdekraam. Dit schakelmateriaal is allemaal apart leverbaar. De wandcontactdoos wordt bij de meeste merken echter compleet geleverd. Dat wil zeggen dat de wandcontactdoos is voorzien van een centraalplaat. Het afdekraam is wel los verkrijgbaar. Bijna al het schakelmateriaal is los verkrijgbaar. Het materiaal dat u wilt kopen is wel afhankelijk van het schakelmateriaal dat in uw woning aanwezig is. Dit komt omdat schakelmateriaal van diverse merken niet uitwisselbaar is! Uitzondering hierop zijn de data wandcontactdoos voor netwerk en telefonie en de coax wandcontactdoos voor de tv.

Stopcontacten en diverse soorten schakelaars

Stopcontacten zijn er in verschillende soorten. Bepaal vooraf of het mogelijk is om inbouw stopcontacten te plaatsen. Tegenwoordig kunt u in bijna elke woning wel inbouw stopcontacten plaatsen. Maar soms zijn de muren zo dun dat er toch gekozen moet worden voor opbouw stopcontacten. Bij een inbouw stopcontact zijn de draden weggewerkt in de muur. Dat kan dus niet bij hele dunne muren. De meeste stopcontacten zijn voorzien van randaarde maar soms wordt toch nog gekozen voor een stopcontact zonder aarde. Dit gebeurt alleen als er geen risico bestaat op kortsluiting. Stopcontacten kunnen worden aangeschaft in de varianten van enkelvoudig tot wel viervoudig. Buiten wordt vaak gekozen voor opbouw stopcontacten. U kunt dan het beste kiezen voor spat waterdicht schakelmateriaal.

Schakelmateriaal plaatsen; maar in welke kleur

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat de stopcontacten laag bij de vloer worden geplaatst. De schakelaars worden nog wel op de normale hoogte geplaatst. De normale hoogte voor het plaatsen van een schakelaar ligt doorgaans op een standaard hoogte van 105 centimeter vanaf de grond. Dit voorkomt dat u constant moet bukken. Stopcontacten kunnen wel lager worden geplaatst omdat hier stekkers in worden geplaatst voor bijvoorbeeld een lamp. Veelal zijn de stopcontacten voorzien van een op afstand bedienbare schakelaar voor de verlichting. Schakelmateriaal is er in vele kleuren maar vooral in alle tinten wit. Zo werd voorheen bijna altijd gekozen voor de kleur RAL 1013 terwijl tegenwoordig toch vaker wordt gekozen voor RAL 9010 of RAL 9016. Maar ook de kleur zwart of antraciet grijs wordt vaak gekozen als het gaat om stopcontacten en schakelaars.

Author: admin

Share This Post On