Hoe weet je welke fitting je nodig hebt?

Ben je op zoek naar nieuwe lampen voor in huis? Het kiezen van de juiste lampen kan een echte uitdaging zijn, omdat je met veel verschillende zaken rekening moet houden. Zo is het ook belangrijk om te weten welke fitting je nodig hebt. Heb je de E27 fitting nodig, of toch deze e14 fittingen? In dit artikel gaan we in op drie soorten fittingen, zodat jouw huis binnenkort weer een aantal gloednieuwe lampen heeft.

Veelvoorkomende soorten fittingen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er veel verschillende soorten fittingen bestaan, waarvan de E27 fitting, de E14 fitting en de GU10 fitting de meest voorkomende zijn. De fitting is eigenlijk een soort voet tussen je lamp en de armatuur, de draagconstructie van de lamp. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook de G9 fitting, de G4 fitting en de GX53 fitting. Elke soort fitting heeft weer een andere aansluiting en daarnaast zijn niet alle lampen even geschikt voor dezelfde hoeveelheid volt.

De E27 fitting

De E27 is een populaire fitting en is dan ook geschikt voor veel verschillende soorten lampen. De 27 verwijst hierbij naar 27 millimeter, wat de grootte van de schroefdraad is waarmee je de lichtbron kunt installeren. Een E27 fitting is geschikt voor 230V.

De E14 fitting

De E14 fitting is eigenlijk een kleinere variant van de E27, wat betekent dat het geschikt is voor kleine spaar-, gloei- en LED-lampen. Ook deze e14 fittingen hebben een schroefdraad en zijn geschikt voor 230V. E14 fittingen worden vaak gebruikt voor sfeerverlichting of gedempt licht. 

De GU10 fitting

In tegenstelling tot de E14 en E27 wordt de GU10 fitting vooral gebruikt voor spotjes en bij ingebouwde verlichting. Deze fitting heeft een bajonetaansluiting, wat betekent dat de verschillende onderdelen aan elkaar worden gevestigd door middel van pennen. Je installeert de GU10 fitting dan ook door de lichtbron er in te steken en een kwartslag te draaien. 

Author: admin

Share This Post On