Hardheid van metalen

Hoe harder een metaal hoe langer de snede zijn scherpte behoud. Dit is vooral belangrijk bij gereedschappen zoals boren, tangen en messen. Als je goed scherp gereedschap hebt zal het gemakkelijke spanen maken in het te bewerken materiaal. Een scherpe boor in een kolomboormachine werkt vele male fijner dan eentje die al is gebruikt en een beetje bot is.

Dit uit zich weer tot gemakkelijk werken en weinig warmte ontwikkeling. De hardheid van een staal wordt uitgedrukt in RH, oftewel Rockwellhardheid genoemt. Deze naam komt van de uitvinder van deze methode, namelijk Hugh M. Rockwell, waarvoor ze in 1919 een oktrooi voor kregen.

De test wordt al volg gedaan, er wordt met een apperaat een soort pinnetje in het materiaal gedrukt. Deze manier gaat steeds van dezelfde hoogte en met het zelfde gewicht. Hoe dieper de buts in het metaal is, hoe zachter de metaalsoort. Deze test wordt dus gemeten met de weerstand van de plaatstelijke penentratie. Deze normen worden vaak in Amerika gebruikt.

Om de hardheid van natuurlijke mineralen te bepalen wordt er gemeten in Mohs, die gaat op een schaal van 1 tot 10. De Rockwellhardheid gaat van 1 tot 65, waar 65 de hoogste hardheid heeft. Voor een hardheidstest van rubber wordt de Shore schaal gebruikt. Het hardste natuurlijk materiaal op aarde is diamant. Diamant wordt meestal gedolven in mijnen onder de grond.

hardheid

 

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *