Digitale radio, het nieuwe radioluisteren

Het kan haast niet anders of je hebt wel eens van een DAB radio gehoord. Er wordt vandaag de dag dan ook veel reclame gemaakt voor DAB radio’s, omdat dit nu eenmaal de radio’s van de toekomst zijn. DAB betekent “ Digital Audio Broadcasting” en dit verraadt eigenlijk al een beetje waar de DAB radio’s voor staan. Digitaal is immers alles anno nu en dit merken we in alles. Of het nu gaat om het doen van onze bankzaken, onze belastingaangifte of het kijken naar de televisie…..digitaal is here to stay. En als we wel televisie kijken in digitale kwaliteit, waarom zouden we dan niet naar de radio luisteren in digitale kwaliteit? Welkom dus bij digital radio. Maar digital radio klinkt misschien er trendy en leuk, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je hier best wel iets meer van zou willen weten.

 

DAB radio

 

Radio luisteren zonder ruis

Als je naar een “gewone” radio luistert, dan ontkom je er vrijwel niet aan dat je last hebt van ruis. Als je hier gevoelig voor bent, dan is dit meer dan een storende factor. Met een DAB radio heb je hier geen last meer van, omdat er gebruik wordt gemaakt van DAB+ techniek. Naast ruis behoren ook storingen tot het verleden, omdat digitale techniek veel betrouwbaarder is. DAB+ radio kan dan ook overal en altijd ontvangen en geluisterd worden in een kwaliteit die zijn weerga niet kent.

 

Kies je voor draagbaar of voor vast?

DAB radio’s heb je in zowel draagbare varianten als in vaste installaties. De draagbare DAB+ radio is een ideaal apparaat om mee te nemen op vakantie of tijdens een dagje weg naar bijvoorbeeld het strand. Geen gedoe meer met zoeken naar jouw favoriete zender, want een DAB radio scant welke zenders er beschikbaar zijn en slaat deze op in een lijst. Zodra de scan is afgerond, zoek je jouw favoriete radiostation op en stem je hier direct op af. Ook wanneer je buiten onze landsgrenzen op vakantie gaat is de DAB radio een onmisbaar apparaat. Steeds meer omroepen/radiozenders zenden uit in DAB+ en dat betekent dat je ook in Frankrijk, Spanje of elk willekeurig ander land gewoon kunt afstemmen op het radiostation van jouw keuze.

Als je thuis ook graag naar de radio luistert, dan kun je ook kiezen voor een vaste DAB plus radio. Deze DAB radio’s zijn ware eyecatchers en werken uiteraard gewoon op stroom. Dit in tegenstelling tot de draagbare variant die op batterijen of een accu werkt. De vaste toestellen hebben veelal een mooi en helder display waarop veel informatie kan worden getoond.

 

DAB en FM

We zijn nog niet zover dat alle omroepen en alle radiostations over zijn of op korte termijn over zullen gaan op DAB. Dit zou betekenen dat je op een DAB plus radio geen FM uitzendingen zou kunnen luisteren. Gelukkig is dit iets dat we snel naar het land der fabelen kunnen verwijzen. Veel DAB radio’s kunnen namelijk zowel digitaal uitzendende radiostations ontvangen als radiostations die op de FM band uitzenden. Zo kun je toch met de tijd mee gaan en kun je ook op een meer nostalgische manier naar radio luisteren. Eigenlijk kun je dus stellen dat een DAB radio het beste van twee werelden verenigd in één radiotoestel.

 

Een DAB radio kopen

Wil je graag enige keus hebben als je op zoek bent naar een DAB radio? Koop jouw digitale radiotoestel dan online. Je hebt hier een grote keuze in zowel draagbare als in vaste toestellen en de prijzen liggen online een stuk lager in vergelijking met de fysieke winkels. Dit soort radio’s zijn er al vanaf enkele tientjes, oplopend tot meer dan €250,-. Zo is er dus voor elke portemonnee een digitaal radiotoestel te vinden. Rest er nog maar één vraag. Wanneer stap jij over naar digitaal radio luisteren?

Author: admin

Share This Post On